Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: PON2134W

Filosoferen kun je leren

Filosoferen kun je leren
Cursuscode: PON2134W

Wat is filosofie eigenlijk? Er is geen afgebakende definitie voor filosofie.  Wat kan je ermee bereiken? De een vindt het zweverig, terwijl de ander het te rationeel of te diepzinnig vindt. Feit blijft dat onderzoek heeft aangetoond dat filosofie bijdraagt aan een hoger niveau van denken en logisch redeneren.
Filosoferen kun je leren, want hoe maak je van een gewoon gesprek een goed gesprek? Door de juiste vragen te stellen! Wat zijn dan goede vragen die mensen aan het denken zetten en waar herken je ze aan? En als het gesprek bezig is, hoe zorg je dan dat het (filosofisch) interessant blijft?

In deze cursus worden veel voorbeelden besproken, maar ga je vooral zelf oefenen met de andere deelnemers. Daarna kun je het uitproberen op je (klein)kinderen, collega’s, vrienden of huisgenoten.

De introductiecursus gaat over de kunst van het vragen stellen en het herkennen van onjuiste argumentatie. De Socratische Methode zal het uitgangspunt zijn om het eerste filosofische gesprek te voeren.

Maak kennis met filosofie en geef je op voor deze cursus.

Woensdag 29 september 2021
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 39,00 plus € 4,00 materiaalkosten te betalen tijdens de eerste les.
Dhr. drs. med. B.J.M. (Bart) Mutsaers

Mee te brengen door de cursist: pen en papier.


Materiaalkosten zijn voor een reader. Graag bedrag van 4 euro contant aan docent betalen.

19:00 - 21:00
Locatie: mboRijnland (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. med. B.J.M. (Bart) Mutsaers
drs. med. B.J.M. (Bart) Mutsaers
Bart Mutsaers heeft filosofie gestudeerd aan de KUB in Tilburg. Daarna de eerstegraads lerarenopleiding afgerond in Utrecht. Met deze kennis en vaardigheden op zak daarna filosofie en filosofische trainingen verzorgd in o.a. Den Haag, Utrecht en Amersfoort. De laatste jaren vooral filosofisch actief in de regio Eemland. Met de specialisatie cursussen voor Filosoferen met Kinderen (Wonder Why) en Socratisch Gespreksleider (Bolten en Van Rossum) is hij aan de slag gegaan bij verschillende basisscholen, bedrijven en particulieren. In de filosofische gesprekken daagt hij de deelnemers uit om hun eigen uitgangspunten te bevragen en die van anderen te overwegen. Dat levert mooie gesprekken op die we altijd wijzer afronden.