Over ons

Een Volksuniversiteit is wat het woord zegt: een universiteit voor het volk.
Volksuniversiteit Het Groene Hart is een non-profit organisatie die geheel draait op een team van enthousiaste vrijwilligers.

Wat ons bindt is de motivatie om elk jaar opnieuw een aantrekkelijk en laagdrempelig cursusprogramma samen te stellen voor (jong) volwassenen uit alle lagen van de bevolking. Samen zorgen we ervoor dat we een eigentijds cursusprogramma voor een betaalbare prijs kunnen aanbieden dat uitgevoerd wordt door professionele docenten.

over-ons

Visie en Missie van Volksuniversiteit Het Groene Hart
Volksuniversiteit Het Groene Hart heeft een duidelijke visie en missie om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de opleiding, de vrijetijdsbesteding en de bewustwording van de inwoners van onze regio. 

Wie we zijn, wat we doen en wat we willen bereiken is samengevat in onze missie:

“Volksuniversiteit Het Groene Hart levert een actieve bijdrage aan een leven lang leren voor volwassenen en bevordert de persoonlijke ontwikkeling van haar deelnemers.”

De leidraad voor het verzorgen van ons onderwijs en het fundament voor de toekomst is samengevat in onze visie:

“Volksuniversiteit Het Groene Hart biedt laagdrempelige en eigentijdse volwasseneneducatie, waarvoor geen vooropleiding of diploma vereist is. Op een plezierige manier samen leren staat hierbij centraal. De cursussen worden aangeboden voor een eerlijke, kostendekkende prijs en uitgevoerd door professionele docenten.”

Cursus, workshop, lezing of excursie
De Volksuniversiteit werkt met kleine groepen. Een groep van 10-12 cursisten is meestal voldoende om een cursus te laten plaatsvinden. Door te werken met kleine groepen is de interactie tussen docent en cursist groter. Dat vinden we belangrijk, want leren bij de Volksuniversiteit doe je voor je plezier en een van onze kernwaarden is dan ook “samen leren voor je plezier”.

Geschiedenis Volksuniversiteit Het Groene Hart
In 1977 stak een groep enthousiaste Woerdenaren onder leiding van (wijlen) Gerrit Luidinga de koppen bij elkaar om tot de oprichting van een Volksuniversiteit in Woerden te komen. De stichting werd opgericht en een eerste programma werd aangeboden. Het bleek een schot in de roos, want al in het eerste jaar werden ruim 600 inschrijvingen geregistreerd. Daarmee was Volksuniversiteit Woerden een feit.

Op 1 januari 2014 hebben Volksuniversiteit Woerden en Volksuniversiteit Bodegraven-Reeuwijk de handen ineengeslagen om te komen tot Volksuniversiteit Het Groene Hart.

Door efficiënt samen te werken kan een veelzijdig en gevarieerd cursusprogramma in een groter gebied worden aangeboden.

Leslocaties en kantoor
De lessen van Volksuniversiteit Het Groene Hart vinden plaats op vier hoofdlocaties in Bodegraven en Woerden. Voor sommige opleidingen huren wij een accommodatie die past bij de specifieke cursus. Alle locaties zijn voorzien van moderne voorzieningen en er wordt les gegeven door professionele docenten.

klooster

Ons kantoor is gevestigd in Het Klooster in Woerden. Een prachtig monumentaal pand dat in 1899 gebouwd is naar ontwerp van de architect J.H. Tonnaer.


Het rijksmonument is aangepast met alle gemakken van de moderne tijd en biedt een sfeervolle ambiance voor cursussen, workshops en lezingen.

Tot slot
Volksuniversiteit Het Groene Hart is een non-profit organisatie die geheel is aangewezen op de cursusbijdragen. Door de inzet, betrokkenheid en professionaliteit van alle vrijwilligers en het bestuur lukt het ons nog steeds financieel gezond en onafhankelijk te blijven.

We zijn er trots op dat door de inzet van onze vrijwilligers, Volksuniversiteit Het Groene Hart in een snel veranderende maatschappij, zich kan blijven ontwikkelen en vernieuwen om in te spelen op de behoeften van onze (nieuwe) cursisten en hiermee een bijdrage te leveren aan “Een leven lang leren” voor de inwoners van de regio Het Groene Hart.

Heb je vragen of opmerkingen over Volksuniversiteit Het Groene Hart of een van onze cursussen? Neem dan contact op via info@vuhetgroenehart.nl

We vinden het leuk om van je te horen!

ons1