Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: PON2348W

Leer gebarentaal en communiceer met je handen

Leer gebarentaal en communiceer met je handen
Cursuscode: PON2348W

Gebarentaal is een manier om begrippen en handelingen door middel van gebaren weer te geven. Ruim 1,5 miljoen mensen zijn doof of slechthorend. Dat is ongeveer 1 op de 12 mensen! Hoe leuk zou het zijn om met gebarentaal met hen te communiceren.
Gebarentaal heeft een steeds prominentere plek in onze samenleving. We kennen allemaal Irma, de gebarentolk bij de persconferenties van Rutte. Er is dovenvoetbal, en er zijn gebarentalige stembureaus en gebarista’s: barista’s die gebarentaal kennen en werken in een café. Er komt ook een spelprogramma op TV voor dove en slechthorende kinderen. Kortom gebarentaal is waardevol en leert ons op een ander niveau communiceren.
We leren in twaalf lessen de Nederlandse Gebarentaal (NGT). We doen dit op niveau NGT-AB1  (Algemeen Belangstellenden). De cursus wordt afgesloten met een toets en een certificaat.
De cursus behandelt het basisgebarenlexicon, de grammatica en gebaren die gebruikt worden in de directe dagelijkse communicatie. Tijdens de cursus gaan we veel oefenen om visuele, expressieve en motorische vaardigheden te ontwikkelen.
Deze cursus is een mooie manier om kleine stapjes te maken in de wereld van doven en slechthorenden. Gebaar met ons mee en geef je op voor deze interessante cursus!

Klik hier voor een aardig filmpje ..... van Mo van Brakel.

Maandag 26 september 2022
12 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 135,00 plus € 83,50 materiaalkosten.
Mw. M. (Mo) van Brakel

Werkboeken met de online leeromgeving van het Nederlandse gebarencentrum en een online woordenboek.
Werkboek 24,50 euro, online leeromgeving 31,50 euro en online woordenboek 27,50 euro

 

19:00 - 21:00
Locatie: mboRijnland (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
M. (Mo) van Brakel
M. (Mo) van Brakel
Mijn naam is Mo van Brakel en ik ben doof geboren, maar kan goed overweg met gesproken Nederlands. Ik ben getrouwd met Peter van Brakel en ik heb drie kinderen, waarvan de twee jongsten doof zijn. Een van mijn passies is het geven van lessen in Nederlandse gebarentaal. Ik ben dan ook blij dat hier de laatste jaren veel meer belangstelling voor is. Ook Nederland ontdekt de rijkdom van de Nederlandse gebarentaal. Volgens de wet is gebarentaal erkend als officiële taal. Naast het lesgeven ben ik zeer actief in de Dovengemeenschap, Ik maak gebarentaal toegankelijk bij allerlei instanties en de overheid. Ook zit ik in het bestuur van Theatermettolk, dit om toegankelijkheid te verbreden van de podiumkunsten. Zo vertaal ik promotiefilmpjes, zet muziek om naar gebaren en ik ben ook een van de initiatiefneemsters van het succesvolle gebarencafé in Alphen aan den Rijn.