Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEM0694W

Nederlanders in Sint-Petersburg: Rusluie

Nederlanders in Sint-Petersburg: Rusluie
Cursuscode: MEM0694W

Tijdens deze lezing kom je meer te weten over de Nederlanders die handel dreven in Sint-Petersburg. Generaties maakten er fortuin, gingen naar hun eigen "Hollandse Kerk" en werden er begraven. Speciaal aandacht is er voor de Ruslandgangers uit Vriezenveen, plaatselijk Rusluie genoemd. Ze kwamen arm (1720), werden zeer rijk, maar keerden arm terug (1918). De bekende schrijver Toon Tellegen is een afstammeling van deze Rusluie (van moederskant).
Tsaar Peter de Grote kwam naar Nederland om het vak van scheepstimmerman te leren, zich te oriënteren in de wetenschap, kennis te maken met de cultuur en mensen te ronselen om een sterke marine op te bouwen.
De grootste Russische dichter Poesjkin (1799-1837) en een van de grootste dichters uit de wereldliteratuur vond de dood door toedoen van de stiefzoon van de Nederlandse gezant.
Peter de Grote en Catharina de Grote waren de eerste kopers van kunstwerken van Hollandse meesters. Schilderijen uit de collectie van koning Willem II gingen na zijn dood (1849) naar Rusland omdat hij nog in het krijt stond bij zijn zwager tsaar Nicolaas I.
Anton Philips verkocht in één klap zoveel gloeilampen aan de tsaar dat de directeur van gloeilampenfabriek, zijn broer Gerard, erg nerveus werd.
Er wordt een uitstapje naar Moskou gemaakt omdat daar in 1932 de bouw van de metro werd begonnen onder leiding van de Nederlander Dirk Schermerhorn. Het liep echter slecht af met Dirk.
De presentatie is in de vorm van een audiovisuele (beamer) show. Mondelinge toelichtingen worden vergezeld van fraaie foto's, begeleid door mooie Russische muziek. Meer informatie o.a. over de literatuur is te vinden op: www.butink.nl/nederlanders-in-sint-peterburg-rusluie

Dinsdag 5 februari 2019
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 12,50
Dhr. H.W.M (Henk) Butink
19:30 - 22:00
Locatie: mboRijnland (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
H.W.M (Henk) Butink
H.W.M (Henk) Butink
"Henk is op z'n twaalfde begonnen met fotograferen en doet dat inmiddels zestig jaar. Samen met zijn vrouw reist hij regelmatig. Dit levert genoeg materiaal op voor zijn hobby: het maken en presenteren van series. Meer informatie: http://www.butink.nl/av-show-antoni-gaudi"
NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van nieuw en actueel cursusaanbod?  Klik hier.