Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC1531W

Lezing 3: Romaanse timpanen: dat hangt je boven het hoofd

Lezing 3: Romaanse timpanen: dat hangt je boven het hoofd
Cursuscode: KEC1531W

Deel drie van een drieluik over romaanse kunst. Het is mogelijk op elke lezing afzonderlijk en op het geheel van de drie lezingen in te schrijven.
Het was niet altijd prettig binnenkomen in een romaanse kerk. Een spannende verbeelding van wat je boven het hoofd hing. In de romaanse bouwkunst werd voor het eerst in de geschiedenis het timpaan gebruikt voor het uitdragen van de Christelijke boodschap. De kloosters, die opdracht gaven voor het beeldhouwwerk, hadden daarbij een zekere voorkeur voor het afbeelden van apocalyptische visioenen waarbij Christus verscheen als leraar/verlosser of als de strenge rechter van het Laatste Oordeel. De iconografie van deze timpanen was grotendeels op teksten gebaseerd. Vanzelfsprekend speelden Bijbelse teksten, maar ook middeleeuwse teksten zoals het Elucidarium van Honorius van Autun en de uit de Oudheid overgeleverde Physiologus van Plinius een rol.

Deze lezing leidt ons langs verschillende timpanen van Maastricht tot Conques en Autun, waarbij de iconografie steeds complexer wordt. In elk timpaan wordt de iconografie van Christus, het Laatste Oordeel en hemel en hel op een eigen manier uitgebeeld. We eindigen in Vezelay waar de rol van Christus ineens een totaal andere is.

Woensdag 2 december 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 15,00
Mw. mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch

Deze cursus wordt online gegeven zolang i.v.m. de corona-crisis les geven op locatie nog niet verantwoord is. Voor de online les wordt u door de docent per mail uitgenodigd met daarin een link naar de beveiligde online lesomgeving. U kunt de online les zowel op PC, laptop, tablet als smartphone volgen.

10:00 - 12:00
mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
Ina Bertsch is al snel lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur. Ze deelt al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen.