Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC1530W

Lezing 2: De symboliek van de wonderlijke wezens in de romaanse beeldhouwkunst

Lezing 2: De symboliek van de wonderlijke wezens in de romaanse beeldhouwkunst
Cursuscode: KEC1530W

Deel twee van een drieluik over romaanse kunst. Het is mogelijk op elke lezing afzonderlijk of op het geheel van de drie lezingen in te schrijven.
"Wat betekent daar die belachelijke monsterlijkheid en wonderlijke afzichtelijkheid? En wat doen daar die onreine apen, die woeste leeuwen, die monsterlijke centauren, die halfmensen, gevlekte tijgers (..)?" 
Over de symbolische betekenis van (mythologische) dieren en andere wezens in romaanse kerken.
Bernardus van Clairvaux schreef in zijn Apologia (1125) verontwaardigd over het rijkelijk aanwezige beeldhouwwerk in de romaanse kerken: Bernardus wist - in tegenstelling tot de hedendaagse mens - best wel wat de betekenis was van die vreemde wezens in de kerk, maar vond dat ze de monniken te veel afleidden van hun eigenlijke taak, het bidden. In deze lezing zal worden ingegaan op de symbolische betekenis van deze dieren en halfmensen en op welke teksten de beeldsymboliek is gebaseerd.

Woensdag 25 november 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 15,00
Mw. mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
10:00 - 12:00
Locatie: Het Klooster (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
Ina Bertsch is al snel lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur. Ze deelt al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen.
NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van nieuw en actueel cursusaanbod?  Klik hier.