Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC1545W

Lezing 1: Wellust in de romaanse kunst

Lezing 1: Wellust in de romaanse kunst
Cursuscode: KEC1545W

Luxuria, de wellust verbeeld in de romaanse kunst. Bokkenrijder, doornuittrekker, vrouw met slangen aan de borsten: in romaanse kerken had de zonde van de wellust (luxuria) vele gezichten. In allerlei vormen bevolken zij menig kapiteel of kerkportaal. Je vindt ook heel vaak afbeeldingen die ronduit pornografisch te noemen zijn: copulerende paartjes in allerlei standen, megafallische beeldjes en zogenaamde sheela-na-gigs. Dit heeft onder kunsthistorici tot vele speculaties geleid. Heeft het te maken met de naar paus Gregorius VII genoemde gregoriaanse hervormingsbeweging, zijn het keltische vruchtbaarheidssymbolen, is er invloed vanuit de arabische wereld of de pelgrimsroutes of is het “spielerei” van een dronken beeldhouwer? In deze lezing wordt aan de hand van talloze illustraties geprobeerd een antwoord te vinden.
Deel één van een drieluik over romaanse kunst. Het is mogelijk op elke lezing afzonderlijk en op het geheel van de drie lezingen in te schrijven.

Woensdag 18 november 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 15,00
Mw. mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
10:00 - 12:00
Locatie: Het Klooster (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
Ina Bertsch is al snel lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur. Ze deelt al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen.
NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van nieuw en actueel cursusaanbod?  Klik hier.