Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC1137W

Het Woerdense carillon

Het Woerdense carillon
Cursuscode: KEC1137W

Kom alles te weten over het carillon in Woerden met een lezing, om vervolgens een bezoekje te brengen aan de toren terwijl de beiaardier aan het spelen is.De Petrustoren werd gebouwd rond 1380. Vanaf het begin moeten er al klokken in gehangen hebben. In 1557 kwam er een klein carillon, dat in 1561 nog eens met vier klokken werd uitgebreid. De klokken kwamen te hangen in een uitbouw aan de oostkant van de toren. In 1672 brandde de torenspits af en smolten de klokken. Uit de restanten, met een mooi woord "klokspijs" genoemd, goot Pieter Hemony in 1675 een luidklok. In 1700 kreeg de toren weer een nieuwe spits. Maar pas in 1964 kwam er weer een carillon met 37 klokken, gegoten door Eijsbouts in Asten. Tien jaar later kwamen er nog eens negen klokken bij. Met de oude Hemony-klok uit 1675, die als laagste toon in het carillon werd opgenomen, ontstond een carillon met 47 klokken.Op 30 maart 2015 is de 48e klok toegevoegd, een Es-klok. Deze 550 kilo zware bronzen klok is eveneens gegoten door Koninklijke Eijsbouts in Asten. 

Zaterdag 19 oktober 2019
1 x: lezing en excursie van 2 uur aanvangstijd 11:30
Prijs: € 15,00
Dhr. (Guus) van Buchem, Dhr. (Henk) Verhoef

Mee te brengen door de cursist: Naar behoefte wat boterhammen (i.v.m. tijdstip), koffie is gratis beschikbaar.

11:30 - 13:30
Locatie: Inloophuis Het Centrum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
(Guus) van Buchem
(Guus) van Buchem
Guus van Buchem heeft in de afgelopen jaren de bespelingen van het carillon gepromoot en in overleg met de beiaardier afgestemd op evenementen en activiteiten op en rond het Kerkplein. Hij was in 2012 medeoprichter van Stichting Carillon Woerden, vervolgens een aantal jaren bestuurslid en nu nog steeds betrokken bij de planning en organisatie van reguliere bespelingen tijdens de week- en streekmarkten en bijzondere bespelingen bij evenementen in de binnenstad.
(Henk) Verhoef
(Henk) Verhoef
Henk Verhoef is de vaste beiaardier van het carillon in de Woerdense Petrustoren. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool bij Bernard Winsemius. Nog tijdens zijn studie werd hij eerste prijswinnaar van de Pythische Spelen in Enschede. Hij maakte concertreizen naar Japan, Portugal en de Verenigde Staten. Hij is naast beiaardier in Woerden ook beiaardier van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als stadsbeiaardier van Monnickendam bespeelt hij de oudste handbespeelde beiaard ter wereld. Hij is docent aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van nieuw en actueel cursusaanbod?  Klik hier.