Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC1532W

Drieluik: De symboliek van romaanse beeldhouwkunst

Drieluik: De symboliek van romaanse beeldhouwkunst
Cursuscode: KEC1532W

Lopend door een romaanse kerk kan je blik worden getroffen door de vreemde wezens die zich daar bevinden. Op kapitelen, timpaan en andere delen van het stenen beeldhouwwerk van de kerk kun je ezels die een lier bespelen, driekoppige vogels, centauren en vele andere merkwaardige figuren aantreffen. Daarnaast zijn er de vertrouwde afbeeldingen uit de bijbel zoals de geboorte van Christus en het laatste oordeel. Het romaanse beeldhouwwerk geeft uitdrukking aan de middeleeuwse christelijke geloofsleer en is in essentie een verbeelding van de strijd tussen goed en kwaad, waarbij het goede uiteindelijk bij de wederopstanding van Christus zal overwinnen. De symboliek die hierbij gebruikt werd zal de hedendaagse mens niet altijd even duidelijk zijn. Tijdens de cursus krijg je een toelichting op de romaanse symbolentaal aan de hand van een groot aantal voorbeelden en wordt verteld uit welke bronnen de middeleeuwse opdrachtgevers en makers van het beeldhouwwerk hun inspiratie hebben geput. Ook het verschil met de gotische beeldhouwkunst komt aan bod. Dit is de combinatie van drie lezingen over dit onderwerp. Verdere informatie over de onderwerpen vind je in de beschrijving van de afzonderlijke lezingen.

Woensdag 18 november 2020
3 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 40,00
Mw. mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch

Deze cursus wordt online gegeven zolang i.v.m. de corona-crisis les geven op locatie nog niet verantwoord is. Voor de online les wordt u door de docent per mail uitgenodigd met daarin een link naar de beveiligde online lesomgeving. U kunt de online les zowel op PC, laptop, tablet als smartphone volgen.

10:00 - 12:00
mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
mr. drs. C.J. (Ina) Bertsch
Ina Bertsch is al snel lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur. Ze deelt al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen.