Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC1536W

De archeologie van Ierland

De archeologie van Ierland
Cursuscode: KEC1536W

Al meer dan 10.000 jaar wonen er mensen in Ierland. Zij hebben vele sporen nagelaten. In deze lezing gaan we op zoek naar de belangrijkste archeologische vondsten van het eiland.
Rond 3000 voor Christus bouwden de bewoners van Ierland graven van enorme stenen, die bedekt werden met grote heuvels (in Nederland zou je het hunebedden noemen). Bijzonder is dat deze graven gedecoreerd werden met in steen gehakte spiralen en andere motieven. In deze graven werden vele mensen bijgezet.
Zo’n 2000 jaar later werden er nog steeds stenen opgericht in Ierland, maar nu waren het steencirkels en rijen, die vlakbij de graven stonden. De mensen werden niet meer allemaal in één graf begraven, maar kregen een eigen graf. Ierland is rijk aan goud: in de rijkste graven zijn grote gouden sieraden gevonden.
Wanneer de Kelten naar Ierland kwamen is niet bekend, maar vanaf de derde eeuw voor Christus is het door de vondst van prachtig versierde bronzen en gouden voorwerpen in Keltische stijl duidelijk dat in ieder geval een deel van Ierland door Kelten bewoond werd. In Ierland hebben Middeleeuwse monniken de verhalen van de Keltische cultuur opgeschreven: samen met de verhalen uit Wales zijn het de enige herinneringen aan de Keltische mythen die bewaard gebleven zijn. Een aantal van deze verhalen komen in de lezing aan de orde. Vanaf de negende eeuw vielen Vikingen Ierland binnen. In Dublin is een stad uit die periode teruggevonden.

Woensdag 7 oktober 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 15,00
Mw. Drs. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: Het Baken (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Drs. D. (Diana) de Wild
Drs. D. (Diana) de Wild
Diana de Wild studeerde Klassieke en Egyptische archeologie in Leiden. Zij verzorgt rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden en geeft lezingen en cursussen over thema's uit de Griekse en Egyptische oudheid. Ze vertelt met veel plezier over deze twee onderwerpen. Daarom geeft ze sinds 1991 zowel rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden als cursussen en lezingen, o.a. bij volksuniversiteiten. Daarnaast begeleidt zij reizen naar het Middellandse Zeegebied.
NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van nieuw en actueel cursusaanbod?  Klik hier.