Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: BUS2451W

Kunstbus 1 - Arnhem het vernieuwde Museum

Kunstbus 1 - Arnhem het vernieuwde Museum
Cursuscode: BUS2451W

We bezoeken vandaag het eindelijk na jaren weer geopende en schitterend uitgebreide Museum Arnhem en het Openluchtmuseum, dat de laatste 10 jaar voortdurend in verandering en ontwikkeling is geweest.
Toegang Museum Arnhem met Museumkaart gratis, zonder € 15,00. Toegang Openluchtmuseum: met museumkaart gratis, zonder € 19,50 Prijswijzigingen voorbehouden.

Museum Arnhem staat bekend om zijn collectie Neo-realisme, met werken van kunstenaars als Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch. De tentoonstelling Van Links Naar Rechts biedt een nieuwe kijk op een eeuw Neo-realisme, waarbij de invloed van politieke spanningen in het Interbellum zichtbaar worden.
De economische crisis van 1929 en de machtsovername van Hitler in Duitsland in 1933 raakten ook de kunst en de kunstenaars in Nederland. Of ze nu expliciet positie kozen of niet, de maatschappelijke polarisatie had gevolgen voor hun werk, hun persoonlijk leven en hun carrières, en voor de collectievorming van musea.
En er is een tweede tentoonstelling: Tenminste houdbaar tot. Kan kunst veranderen hoe mensen omgaan met de Aarde? Klimaatverandering, natuurbehoud en milieuvervuiling zijn onderwerpen die steeds meer mensen in Nederland bezighouden. Tenminste Houdbaar Tot toont de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de eeuw tot nu de natuur verbeelden. Welke verhalen vertellen de landschappen, stillevens, planten en dieren over de relaties tussen mensen en natuur door de eeuwen heen? Welke verhalen vertellen ze niet… en waarom niet? Het merendeel van de 200 getoonde kunstwerken komt uit de collectie van Museum Arnhem. De presentatie is aangevuld met kunstwerken die speciaal voor de tentoonstelling zijn geleend of gemaakt. Er zijn kunstwerken die de uitbuiting van land en van mensen die erop leven aan de kaart stellen, vroeger en nu. Andere verbeelden een duurzame toekomst voor al het leven op Aarde. 

Dit jaar is naast de basiscollectie, zoals de Canon van Nederland, in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling Anton de Kom - schrijver, strijder, wegbereider te zien. De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder.
En verder is er ook de presentatie: Ontdek de verhalen van bekende en minder bekende vrouwen. Al eeuwenlang worden vrouwen op allerlei gebieden achtergesteld. Dat geldt ook voor de vrouwen (en een man) in de Tilburgse arbeiderswoningen uit 1870, 1910, 1950 en 1970. Waar dromen zij van? En hoe verhoudt zich dat tot hun beroemd geworden tijdgenoten? In deze presentatie ontdek je de verhalen van bekende en minder bekende personen, zoals Joke Smit, Corry Tendeloo, Wilhelmina Drucker en Aletta Jacobs.                  

Donderdag 13 oktober 2022
1 excursie van 8 uur aanvangstijd 9:00
Prijs: € 40,00
9:00 - 17:00
Locatie: Opstappen bij: Maranathakerk, Woerden (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >