Cursusnummer:
KEC3155W

Umbrië en Toscane: Italiaanse routes van kunst etc.

Umbrië en Toscane: Italiaanse routes van kunst etc.

Op de grens van Umbrië en Toscane: Italiaanse Routes van Kunst, Schoonheid en Bewondering Een reeks van zes lezingen over de kunst, cultuur, landschap en geschiedenis van Midden-Italië. Zacht glooiende heuvels, knoestige olijfbomen en slingerende cipressenlanen en daartussen op de heuveltoppen honderden eeuwenoude, rijk met cultuur gezegende, kleine goed bewaarde middeleeuwse stadjes en dorpjes. Het programma:

 1. De Etrusken, een mysterieuze beschaving. In het gebied tussen Lazio, Umbrië en Toscane gaan nog steeds volksverhalen en legenden over de mysterieuze beschaving van de Etrusken rond. De Etrusken - al aanwezig op het Italiaanse schiereiland vanaf de tiende eeuw voor Chr. - bezetten verschillende regio's van Midden-Italië. De Etruskische cultuur is een van de eerste grote beschavingen op het Italiaanse schiereiland. In hun bloeitijd (7e - 6e eeuw v.Chr.) vormden de Etrusken een van de hoogst ontwikkelde volken van de oudheid. Heel veel is nog onzeker over de oorsprong, de eigen taal en de gewoonten van dit volk. Bepaalde gebruiken waren niet in overeenstemming met de Italiaanse tradities. Zo was de rol van de vrouw in de Etruskische samenleving uniek, want er was gelijkheid tussen man en vrouw.
 2. Siena. De stad Siena, met slechts twee keer het aantal inwoners van zevenhonderd jaar geleden, heeft nog steeds hetzelfde karakter, identiteit en geest als vroeger. Dat zie je overal terug: tijdens het wandelen door de straten, bij het bewonderen van de talloze prachtige kunstwerken, zelfs tijdens het drinken van een glaasje rode wijn. Siena is sinds haar mysterieuze stichting tot op vandaag de dag heilig en ketter, oud en modern, zwart en wit. Bijzondere verhalen, schitterende kerken en kathedralen, talrijke musea en bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de Piazza del Campo. Dat is een schelpvormig stadsplein in het centrum van de stad, door velen beschouwd als het mooiste plein ter wereld.
 3. Perugia. De stad Perugia werd vermoedelijk in de tiende/negende eeuw voor Christus gesticht. Vanaf de Etruskische periode tot en met de rijke en machtige middeleeuwse fase speelt de stad een voorname rol in de historische, politieke, culturele en artistieke context in het midden van Italië. Net als de meeste andere Etruskische steden is Perugia gebouwd boven op een steile heuvel. Perugia is een echte driedimensionale stad, in verschillende lagen gebouwd en met talrijke bezienswaardigheden aan de oppervlakte en ondergronds. 
 4. Mystiek Toscane. Ondergedompeld in de rust van de Toscaanse heuvels staan talrijke oude kloosters. Plekken waar de natuur en de mens op harmonieuze wijze een eenheid vormen. Weg van het lawaai van de grote steden en van de bekende toeristische routes. Ze verhalen op mysterieuze wijze van grote gebeurtenissen van de Middeleeuwse Europese geschiedenis en cultuur. Deze kloosters blijken hoeders van oude kennis te zijn, en wereldlijke monumenten die in feite een brug vormen tussen hemel en aarde. We behandelen de abdij van St. Antimo, Pieve di Gropina, Pieve di Corsignano Pienza en de Abdij van S. Galgano. We gaan in op de schitterende architectuur en kunst, de legendes en op de invloeden van verschillende persoonlijkheden uit de geschiedenis, onder andere Karel de Grote. 
 5. Chiusi / Citta'della Pieve. Chiusi is een kleine stad van ruim 8000 inwoners in Toscane. Chiusi was oorspronkelijk een Etruskische stad. De stad was strategisch gelegen op een heuvel. Hoewel de grootte het misschien niet doet vermoeden, was Chiusi een belangrijk centrum van de Etruskische politiek en cultuur, dat ook veel met Rome te maken had. Chiusi is nu vooral bekend door de verzameling Etruskische kunstvoorwerpen en urnen in het Museo Nazionale Etrusco. Op de grens van Umbrië en Toscane, ongeveer vijftig kilometer van Perugia, ligt op 500 meter hoogte Città della Pieve, een stadje beroemd om zijn renaissancekunst en lokale producten, al bekend in de tijd van de Etrusken. Bijzonder zijn de pittoreske bakstenen steegjes van de middeleeuwse stad. Sommige zijn zo smal dat je er maar net tussendoor kunt lopen. Nadat de paus het dorp tot stad had verheven kreeg het zijn huidige naam Città della Pieve. De schilder Perugino werd er geboren, en hier zijn een aantal van zijn prachtige en minder bekende kunstwerken te vinden. 
 6. Pietro Perugino. Pietro Perugino, eigenlijke naam Pietro Vannucci (Città della Pieve, ca. 1446 – Fontignano, Umbrië, 1523), was een Italiaanse renaissanceschilder van de Umbrische school. Van zijn opleiding is weinig bekend, maar zijn ontwikkeling werd duidelijk bepaald door de jaren dat hij in het atelier van Andrea del Verrocchio in Florence werkte, samen met prestigieuze collega’s zoals Botticelli, Ghirlandaio en waarschijnlijk ook Leonardo da Vinci. In 1481 vertrok hij naar Rome om mee te werken aan de fresco's op de wanden van de Sixtijnse Kapel. Perugino was een aanzienlijke vertegenwoordiger van de Umbrische school, en tot zijn leerlingen behoorde vermoedelijk ook Rafaël.
 • 6 lezingen van 2 uur Toon details
  • 1: donderdag 1 feb 2024 - 19:30 – mboRijnland
  • 2: donderdag 8 feb 2024 - 19:30 – mboRijnland
  • 3: donderdag 15 feb 2024 - 19:30 – mboRijnland
  • Voorjaarsvakantie: donderdag 22 feb 2024
  • 4: donderdag 29 feb 2024 - 19:30 – mboRijnland
  • 5: donderdag 7 mrt 2024 - 19:30 – mboRijnland
  • 6: donderdag 14 mrt 2024 - 19:30 – mboRijnland
 • mboRijnland Toon adres-info
 • € 60,00
 • Andrea Maddalena
Startdatum
Lesvorm