Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC2133W

Tweeluik: de kunstenaarswijken van Parijs

Tweeluik: de kunstenaarswijken van Parijs
Cursuscode: KEC2133W

In de eerste lezing gaat de docente in op de vele culturele aspecten van deze prachtige wijk Montmartre, die zoveel beeldend kunstenaars, musici, variétéartiesten en literatoren van naam heeft voortgebracht. Aspecten die worden uitgelicht zijn onder meer de oorsprong en ontwikkeling van Montmartre als stadsdeel van Parijs vanaf 1860 en de vele uitgaansgelegenheden, zoals de Chat Noir, de Lapin Agile en de Moulin de la Galette. Er wordt verder aandacht besteed aan een groot aantal kunstenaars uit de periode 1860 tot 1910, onder wie Auguste Renoir, Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo, Erik Satie, Amadeo Modigliani en de Nederlander Kees van Dongen.

In de tweede lezing wordt ingegaan op de inspirerende periode (20e eeuw) van de Parijse kunstgeschiedenis, waarin de veelal aan de Boulevard de Montparnasse gelegen eetgelegenheden een broedplaats waren voor de kunstenaars en hun modellen. De beroemdste van deze modellen dankt zelfs haar artiestennaam aan de wijk, Kiki de Montparnasse. Het leven en werk van Picasso en zijn kunstenaarsvrienden wordt besproken tegen de achtergrond van het uitgaansleven van Montparnasse. Aan bod komen ook de beroemde uitgaansgelegenheden zoals Le Dôme, Le Select en Les Deux Magots.

Dinsdag 15 februari 2022
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 25,00
Mw. drs. D.P.T. (Diana) Kostman
20:00 - 22:00
Locatie: mboRijnland (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. D.P.T. (Diana) Kostman
drs. D.P.T. (Diana) Kostman
Diana Kostman studeerde in 2004 af in Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de Amerikaanse Pop Art. Haar interesse en deskundigheid omvatten echter de gehele kunstgeschiedenis. Sinds 2006 geeft zij met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen over diverse onderwerpen. Zij schrijft ook teksten voor kunstenaars, is lid van de kunstcommissie van Blaricum en bestuurslid van het Kunstenaarsverbond AKKV.