Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC2132W

Picasso en de kunstenaars van Montparnasse

Picasso en de kunstenaars van Montparnasse
Cursuscode: KEC2132W

In 1937 choqueerde de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso de wereld met zijn overweldigende schilderij Guernica, waarin hij aandacht opeiste voor de nazibombardementen van het gelijknamige Baskische stadje. Hij schilderde dit schilderij in zijn atelier aan de Rue des Grands-Augustins, gelegen op de linkeroever van de Seine in Parijs. De eerste jaren van zijn Parijse periode had hij doorgebracht in de arme wijk Montmartre, maar toen hij eenmaal naam had gemaakt als kunstenaar verhuisde hij naar de andere kant van de Seine. Zijn inspiratie vond hij in de nabijgelegen wijk Montparnasse. Montparnasse trok sinds 1900 vele avantgardistische kunstenaars, die neerstreken in de gelijknamige Boulevard de Montparnasse, bekend om zijn vele restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden.
Picasso werd al gauw het middelpunt van een kring van gelijkgezinden. Namen als Modigliani, Soutine en de dichter André Salmon dromden om hem heen en er ontstonden urenlange gesprekken, vaak op slechts één kop koffie en een stuk brood. Bijzonder was dat veel uitbaters van deze eetgelegenheden, waaronder Victor Libion van La Rotonde, de kunstbende niet weg keken maar ze koesterden. Straatarme kunstenaars als Modigliani warmden zich in de winter bij de kachel en kregen op de pof warme koffie aangereikt. Omstanders werd zelfs gevraagd om de grote meesters met rust te laten wanneer zij waren ingedut. Betaling van de rekening geschiedde vaak door het in bruikleen geven van kleine kunstwerken. Ook kunstenaars van buiten Frankrijk wisten deze wijk te vinden. Zo kon de uit Rusland afkomstige Marie Vassilieff al snel aansluiting vinden in de kringen rondom Picasso en maakte de Japanner Tsuguharu-Léonard Foujita hier snel naam als commercieel aantrekkelijk kunstenaar.
In deze lezing wordt ingegaan op deze inspirerende periode van de Parijse kunstgeschiedenis, waarin de veelal aan de Boulevard de Montparnasse gelegen eetgelegenheden een broedplaats waren voor de kunstenaars en hun modellen. De beroemdste van deze modellen dankt zelfs haar artiestennaam aan de wijk, Kiki de Montparnasse. Het leven en werk van Picasso en zijn kunstenaarsvrienden wordt besproken tegen de achtergrond van het uitgaansleven van Montparnasse. Aan bod komen ook de beroemde uitgaansgelegenheden zoals Le Dôme, Le Select en Les Deux Magots.

Dinsdag 22 februari 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Mw. drs. D.P.T. (Diana) Kostman
20:00 - 22:00
Locatie: mboRijnland (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. D.P.T. (Diana) Kostman
drs. D.P.T. (Diana) Kostman
Diana Kostman studeerde in 2004 af in Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de Amerikaanse Pop Art. Haar interesse en deskundigheid omvatten echter de gehele kunstgeschiedenis. Sinds 2006 geeft zij met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen over diverse onderwerpen. Zij schrijft ook teksten voor kunstenaars, is lid van de kunstcommissie van Blaricum en bestuurslid van het Kunstenaarsverbond AKKV.