Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC2155W

Het kerstfeest in beeld

Het kerstfeest in beeld
Cursuscode: KEC2155W

Een lezing met koffie en een lekker stuk appeltaart van de lokale bakker met als doel om samen te leren, maar ook om samen te zijn. Ervaar zelf hoe gezellig leren kan zijn met de lezing over de iconologische ontwikkeling van de afbeelding van de geboorte van Christus.

"Jozef snijdt een kous kapot om luiers voor Jezus te maken." Dat is nog eens wat anders dan de os en de ezel. Het verhaal in het Nieuwe Testament over de geboorte van Christus is vrij summier. In het prille begin van het christendom zijn de afbeeldingen rondom de geboorte van Christus vrij eenvoudig.
Pas wanneer keizer Constantijn de Grote op de plaats van de geboortegrot van Christus een kerk laat bouwen wordt de menswording van Christus steeds uitgebreider weergegeven. Daarbij wordt steeds vaker geput uit de apocriefe evangeliën en wordt het tafereel afgebeeld als een historische gebeurtenis. Vanaf de romaanse kunst wordt de geboorte vaak in het kader van een theologisch programma weergegeven. De gotiek luidt de weergave van menselijke emoties in en de symboliek rondom het geboorteverhaal wordt steeds uitgebreider. Deze lezing laat aan de hand van voorbeelden uit de vroegchristelijke en middeleeuwse kunst de iconologische ontwikkeling zien van de afbeelding van de geboorte van Christus.

Woensdag 15 december 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,00
Mw. mr.drs. C.J. (Ina) Bertsch

Voor deze cursus is een Corona Toegangsbewijs verplicht

10:00 - 12:00
Locatie: Het Klooster (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
mr.drs. C.J. (Ina) Bertsch
mr.drs. C.J. (Ina) Bertsch
Al snel na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur, begon Ina Bertsch lezingen, cursussen en rondleidingen te geven. Zij deelt inmiddels al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen met haar cursisten. Haar cursussen geeft ze bij kunsthistorische instituten (zoals Helikon en Kunsthistorische Leergangen Utrecht) en volksuniversiteiten, culturele clubs, musea en andere organisaties, maar ook bij mensen thuis. Zij verzorgt ook online cursussen.