Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC2153W

De hunebedden van Nederland

De hunebedden van Nederland
Cursuscode: KEC2153W

Gezellig samen leren, steken we in een nieuw jasje met de Appeltaart Academie. Een lezing met koffie en een lekker stuk appeltaart van de lokale bakker met als doel om samen te leren, maar ook om samen te zijn. Ervaar zelf hoe gezellig leren kan zijn met de lezing de hunebedden van Nederland!

Duizenden jaren geleden leerden mensen om akkers te bebouwen en dieren te fokken. Dit waren de eerste boeren en veetelers. Vanuit het Nabije Oosten verspreidde het boerenbedrijf zich over Europa, hoewel men in sommige gebieden nog lang bleef jagen en verzamelen zoals in Nederland.
Bijzonder is dat de vroege boeren vanaf ongeveer 5000 v.Chr. in Europa grote, stenen bouwwerken oprichtten. In Nederland zijn dat de oudst zichtbare monumenten: de hunebedden. Hunebedden waren zeker grafkamers, maar waarschijnlijk hadden ze meer functies. Niet iedereen werd in een hunebed bijgezet. Hunebedden zijn niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en het zuiden van Scandinavië gevonden. Archeologen noemen de cultuur van deze hunebedbouwers de Trechterbekercultuur naar de vorm van hun aardewerk. Waarom de hunebedden werden gebouwd is niet bekend: er was in deze streken nog geen schrift. Wel hebben archeologen kort geleden een grafveld en mogelijk een huisplattegrond gevonden in Overijssel.

Woensdag 20 april 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,00
Mw. Drs. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: Het Klooster (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Drs. D. (Diana) de Wild
Drs. D. (Diana) de Wild
Diana de Wild studeerde Klassieke en Egyptische archeologie in Leiden. Zij verzorgt rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden en geeft lezingen en cursussen over thema's uit de Griekse en Egyptische oudheid. Ze vertelt met veel plezier over deze twee onderwerpen. Daarom geeft ze sinds 1991 zowel rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden als cursussen en lezingen, o.a. bij volksuniversiteiten. Daarnaast begeleidt zij reizen naar het Middellandse Zeegebied.