Volksuniversiteit Het Groene Hart

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KEC2128W

Bruisend Montmartre

Bruisend Montmartre
Cursuscode: KEC2128W

Toen Vincent van Gogh in 1886 in Parijs kwam wonen bij zijn broer Theo, kon hij zich geen kunstzinniger plek indenken. De wijk waarin hij namelijk terecht was gekomen, was het levenslustige Montmartre aan de voet van de imposante Sacré-Coeur, een buurt die verschillende creatieve bohemiens thuis noemden. Een van de opvallendste kunstenaars waar Van Gogh mee in contact kwam en al gauw bevriend raakte, was de uit het Zuid-Franse Albi afkomstige Henri de Toulouse-Lautrec. De adellijke Lautrec was weliswaar klein van gestalte, maar wist door zijn joie de vivre de weg te vinden in het ruige Montmartre, waar de lokale straatrovers na het vallen van de schemering, heer en meester waren rondom Place Pigalle.In 1889 werd aan de Boulevard de Clichy het cabaret-theater de Moulin Rouge geopend vol spektakel van dans, zang en circus, en Henri was daar al snel vaste gast. Hij maakte er onder andere kennis met La Goulue, de belangrijkste danseres van de Cancan, met danser Valentin le Dessosé en de vrouwelijke clown Cha-U-Kao. Het circus had sowieso aantrekkingskracht op Toulouse-Lautrec en hij maakte hierop geïnspireerd een aantal prachtige kunstwerken. Enkele jaren later zou het circus ook de toen nog zeer jonge Pablo Picasso betoveren en de inspiratie vormen voor zijn bekende Saltimbanques.
In deze lezing gaat de docente in op de vele culturele aspecten van deze prachtige wijk, die zoveel beeldend kunstenaars, musici, variété-artiesten en literatoren van naam heeft voortgebracht. Aspecten die worden uitgelicht zijn onder meer de oorsprong en ontwikkeling van Montmartre als stadsdeel van Parijs vanaf 1860 en de vele uitgaansgelegenheden, zoals de Chat Noir, de Lapin Agile en de Moulin de la Galette. Er wordt verder aandacht besteed aan een groot aantal kunstenaars uit de periode 1860 tot 1910, onder wie Auguste Renoir, Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo, Erik Satie, Amadeo Modigliani en de Nederlander Kees van Dongen.

Dinsdag 15 februari 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Mw. drs. D.P.T. (Diana) Kostman
20:00 - 22:00
Locatie: mboRijnland (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. D.P.T. (Diana) Kostman
drs. D.P.T. (Diana) Kostman
Diana Kostman studeerde in 2004 af in Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de Amerikaanse Pop Art. Haar interesse en deskundigheid omvatten echter de gehele kunstgeschiedenis. Sinds 2006 geeft zij met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen over diverse onderwerpen. Zij schrijft ook teksten voor kunstenaars, is lid van de kunstcommissie van Blaricum en bestuurslid van het Kunstenaarsverbond AKKV.