Goden in het Rijksmuseum van Oudheden

Cursuscode: KEC0300W

Tijdens deze lezing en rondleiding kom je alles te weten over goden in het Rijksmuseum van Oudheden. In het museum zijn namelijk veel goden te zien: de bekende goden uit het oude Griekenland en Rome, de wat mysterieuzere goden van Egypte en onbekende goden uit de prehistorie. Tijdens de lezing worden de goden, die in het museum te zien zijn, geïntroduceerd. Van een klein houten beeldje, dat misschien een prehistorische god uit Nederland voorstelt, tot een marmeren beeld van de Griekse oppergod Zeus. Hoe de goden van elkaar te onderscheiden zijn, wordt uitgelegd aan de hand van de prachtige voorwerpen in het museum: de Egyptische Bes met zijn monsterlijke kop in een klein stenen beeldje, Apollo met zijn lier op de Griekse vaas en de wijngod Dionysos met de wijnranken in zijn haren op heel wat voorwerpen (men was gek op wijn in de oudheid). Naast afbeeldingen van goden zijn er ook mythen in het museum te zien: een voorstelling van hoe de Egyptenaren dachten dat de wereld in elkaar zat en de straf die Griekse goden uitdeelden aan hoogmoedige mensen. Na een inleiding van een uur wandelen we door het museum op zoek naar de goden. 

Het programma: Je komt op eigen gelegenheid naar het Rijksmuseum van Oudheden in  Leiden (10 minuten lopen vanaf het station) waar je om 10.30 uur verwacht wordt in de Nehallenniazaal voor de lezing. Daarna is er een koffiepauze van  11.30-11.50 uur. De rondleiding is van  11.50-12.50 uur.  De toegangsprijs van het museum bedraagt € 12,50, met museumjaarkaart is de toegang gratis. 

Let op: Deze rondleiding + lezing vindt plaats op 28 februari, dit is in de voorjaarsvakantie.

Meer informatie: 
  • Deze activiteit gaat door, inschrijven is nog mogelijk
  • Op woensdag 28 februari 2018 van 10:30 uur tot 12:50 uur
  • 1 x: lezing en excursie van 2 uur en 20 min
  • Prijs: € 20,00
  • Docente: Mw. Drs. D. (Diana) de Wild (klik hier voor meer informatie)
  • Het programma: Je komt op eigen gelegenheid naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (10 minuten lopen vanaf het station) waar je om 10.30 uur verwacht wordt in de Nehallenniazaal voor de lezing. Daarna is er een koffiepauze van 11.30-11.50 uur. De rondleiding is van 11.50-12.50 uur. De toegangsprijs van het museum bedraagt € 12,50, met museumjaarkaart is de toegang gratis.
  • Locatie: Rijksmuseum van Oudheden Leiden (klik hier voor de adres gegevens)